miercuri, 14 ianuarie 2015

Paradoxul investiţiilor la Cluj-Napoca: banii pentru proiecte noi, tăiaţi de finanţările europene

Primăria va avea la dispoziţie în 2015 mai puţini bani pentru demararea de proiecte noi tocmai din cauza celor europene existente, care trebuie finalizate până la sfârşitul anului. Pentru a primi fonduri europene, municipalitatea trebuie să asigure, mai întâi, finanţarea proiectelor din bugetul propriu.
Conform primarului Emil Boc, trei sferturi din bugetul Clujului pe 2015 va fi redirecţionat înspre anumite proiecte europene deja începute, care trebuie finalizate până în 31 decembrie. În caz contrar, Clujul ar putea pierde banii de la Uniunea Europeană, iar respectivele proiecte ar trebui susţinute, în 2016, de la bugetul local.

„Bugetul pentru 2015 are constrângeri majore pentru că trebuie să asigurăm finanţarea şi cofinanţarea proiectelor europene. Trei pătrimi din banii de investiţii sunt doar pentru proiectele europene aflate în faza finală, pentru că până în 31 decembrie ele trebuie încheiate. Pe Dealul Lomb avem proiecte, plus sistemul de ticketing, Clujul-oraşul comoară sau trama stradală, ca să dau doar câteva exemple de proiecte mari europene aflate în derulare. Ca să înţelegeţi, prima dată acestea se plătesc de către Primărie, iar în proporţie de 50% sau 90% se întorc bani la Primărie, dar prima dată trebuie să plăteşti aceşti bani, după care ei se rambursează. Mai avem şi o cotă de cofinanţare, cum este în Lomb, acolo unde peste 50% din bani nu se mai întorc. Primăria are resurse să acopere toate aceste finanţări, doar că avem resurse financiare mai puţine în aceşti ani decât în anii anteriori pentru proiecte noi”, a explicat primarul Clujului.

Bugetul pentru 2015 va fi aprobat prin votul consilierilor locali.

sursa: citynews.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comenteaza..